Saturday, April 2, 2011

Nasihat berunsurkan kritikan,adakah???

Assalamualaikum,..


Aq terpikir2,adakah nasihat berunsurkan kritikan atau sebaliknye ??ape pendapat korang??of course adekan,..tp ikut seseorang itu sama ada mahu menerima atau tak,..tapi kebanyakan mesti tidak akan menerima lebih2 lagi nasihat itu untuk mengubah seseorang itu menjadi lebih baek?mane taknye orang nak jadi baek tetibe plak dikritik,.entah,silap2 korang yang kene maki dulu kott,...kalo aq tak kisah kott,..sbab melalui kritikan itu aq amek , untuk jadikan aq berjaye,..(dah terbiase)


Pernah suatu ari tu,aq baru balek hostel,..nak balek umah ni,mmg semangat berkobar2,tak bawa buku langsung padahal homework punyer le melambak-lambak,..
Aq ade adik-beradik yang agak tidak berbeza umur kami,..
So,kiteorang tak kisah le,kritik-mengkritik antara satu same laen,..
Ha,balek je dari hostel mak aq cerite la kat aq yang adik bongsu dimasukkan kelas pemulihan..
Opss,..bukan pemulihan akhlak tau,jangan salah sangka..


Nak dijadikan cerite,kat tempat aq ade kelas pemulihan untuk pelajar2 yang kurang pandai membace,..adik bongsu aq tu baru darjah satu pon,..pastu,adik2 aq yang laen ejek le die sebab masuk sekolah pemulihan,..
Mane taknye,kteorang yang laen mane pernah masuk pemulihan pon,..kteorang ejek macam,..


"eei,..anje(gelaran adik bongsu aq,glamorr kott) masuk pemulihan,mencatat sejarah keluarge kott,.."
"bak pasal duet2,tau kire tapi bab membace susah giler"haha2,kiteorang gelak2,..
"Name je anje,tapi tak reti membace,apelah,.."
"Anje nak tau tak,kteorang tak pernah masuk pemulihan,.."


Macam tulah kritikan kiteorang kat die,..kiteorang tengok muke die,.tak de ape2 pon,macam tak kisah,..
muke still blurr,..siap jelir2 lidah kat kiteorang,..



Apelagi memang galak kiteorang pakat ejek die,..
Lepas tak sampai sebulan,aq balek dari hostel,..
Tetibe je,adik bongsu aq kearah aq bile aq sampai2 je umah,..
Aigoo,.memang kushie(gembira dalam bahase hindustan),tak silap aq le,.. betul die time tu,.
Korang rase,kenape??


"Akaq,anje dah keluar pemulihan tau,nak hadiah",memang bangge betul die,senyum sampai ketelinga,..
Hidung die time tu dah kembang kempis,..lalat pon boley masuk kott,.
 (bukan gambar adik aq sebenar tau)


aq pon hadiahkan la die duet,.hehe2,..


Tak sangke plak, die amek kate2 ejek tu untuk die keluar dari kelas pemulihan tu,..
buat pembace2,jangan amek plak gaya aq ni,..hehe2,..kang tak pasal2,adik korang bermasam muke
Apepon terpulang kepada seseorang untuk menerimanye,..first2,kite kena tau personaliti die,sebelom BAGI NASIHAT,sama ade die tu terlebih sensitif atau pon terkurang,..:)
Kalu terkurang tu,gune care aq pon tak pe :)

9 comments:

auramurni said...

Assalam..
bagus adik awak 2..
dia ambil kata2 akaknya sebagai semangat..
tetapi btl jg yg kte kne berjga2..
kdg2 org dikritik trus lmh smgat.. a ah,btl lh 2 aq ini,aq itu..tp bg yg lain jd pemancing smgat..
nice entry =))

nur lia said...

walaikumussalam,..yup, syukur alhamdulillah,die amek iktibar:),thanx,..
yup,betul tu,mostly indvidu tak dapat menerima nasihat melalui kritikan,..bukan orang tu lemah semangat je malah terus tidak akan berubah terus,..syukran,xie xie,kamsahamnida,arigato:)

menusuk hati said...

hehe..budak2 memang macam tu..yang penting bahagia.kan anje kan?Entri baru:pesanan socrates buat blogger

nur lia said...

menusuk hati:???,aigoo...budak2:)

neslO_ais said...

haha sure comey budak tuh :D

Jul Rahman said...

tabik springg dgn adik tu...!!

nur lia said...

neslo_ais:of course like her sister:)~hee~
Jul Rahman:hehe2,thanx 4 praise my little sis,..

tomatokering :) said...

wahhh~baguslah camtu !! :D

kongrets to adek kmoo syg :)

nur lia said...

tomato kering:thanx,:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...