Sunday, April 17, 2011

Bila perempuan bercerita tentang korea..

Assalamualaikum,..


Aigoo,suatu hari,ade kawan lelaki aq tanye aq,..


"Wei,lia...cuti sem ni ko buat ape je?Tak kerja?"


"Ala, aq tanam anggur dan bina lemak kat rumah je.Ish,banyak drama korea aq tak khatam lagi".Aq menjawab.


"Ish,ko ni jiwang giler,.takde faedahnye ko tengok cerita-cerita tu?".


"Aiseh,suka hati aq la,yang ko sibuk sangat ni nape?Asal,aq suka tengok je,mostly lelaki kutuk".                    
Aq membalas lagi...


Ehm,..eh,ramai gak lelaki yang suke korea ok,tak minat drama pon ade gak yang fanatik giler tengok show-show penyanyi korea kat pentas,..
Buktinye,Super Junior yang datang kat Malaysia tu,tengok la,...ramai giler.Sefanatik aq pon,takde la pergi membazir duit beli tiket nak tengok show tu..Ish,sayang duet kott..


Erm,memang tak disangkal lagi..Kawan-kawan kat u aq ramai giler yang suke tengok,lelaki pon termasuk,ok..


Pendapat aq la,nape suke korea?Ops,bukan korea je,taiwan and jepon drama pon aq minat..


1)Hero hensem giler.


Of course la,memainkan peranan,kalo hero tak hensem memang aq tak tengok..Aish,memang banyak betul zina mata..Kalu nak dibandingkan dengan cerita melayu,berbeza kot,..Kecantikan heroin pada mekap tebal semata-mata.Kalau,pelakon korea,taiwan,jepun,..mana maen mekap tebal-tebal,natural beauty,ok..
Tapi,yang pembedahan plastik tu,no komen la..Pelakon kat Malaysia pon ade pakai botox,orang Islam plak tu,.


Suke sangat siwon(super junior) dalam cerita oh my lady



2) drama yang sweet,berpengajaran friendship,kenyakinan diri..

Ish,drama korea dan taiwan memang banyak cerita romantik,yang itu memang memang tak dapat disangkal tapi boley release tension gak kan,..
Tapi.,kalau cerita jepun memang berbeza,tak banyak la sangat romantik n sweet ni macam,..

~yamato nadeshiko shichi henge,banyak berunsur kenyakinan diri..
~bloody monday,pasal ketamakan manusia yang nak menawan dunia even memusnahkan friendship..
~liar game,tidak boleh terlalu mempercayai seseorang itu 100%,sebab hati manusia boleh,berubah,kan..
~gokusen,pasal friendship dan rupa paras seseorang tak semestinye melambngkan personaliti seseorang.
~tantei gakuan Q,pasal detektif dan pandai berfikir..



Kamenashi kazuya dalam drama yamato.......
kalau dibandingkan dengan cerita melayu,cerita sedih je banyak,..

3) seksi tertutup sikit 

Haha,even banyak heroin yang pakai skirt,tapi tak la seteruk cerita barat,right?Sebab tahu,dorang orang barat..and paling penting bukan orang Islam,..
Kalau tengok cerita Melayu,aq rase banyak dosa aq kumpul kott..
terlebih cukup kain,..
Yelah dosa termengutuk,mengata, termengumpat dan banyak lagi,..sebab dorang orang Islam, mencerminkan sangat betape teruknye, macam berjaget-joget kat club,rambut perang berkarat,pakai skirt pendek ,terpeluk sana terpeluk sini macam dah ade ikatan..Contoh filem,aku masih dara-baju,fuhh terlalu cukup kain...


4)Show and tarian y.ang mantap


Aq tak minat sangat la tarian girl punyer macam wonders girl,f(x),after school,..agak mengada.
Tarian nyanyian lelaki aq minat la macam beast, 2 pm, super junior,mblaq,.... macam heartbeat and i will be back(2 pm)
Kalu jepon,show yang mantap macam Kat-tun..
Mesti korang kate aq fanatik giler,tapi tak sefanatik macam adik-adik aq,siap beli e-pop lagi..
Aq malas nak bace majalah tu,just selak-selak je.Itu  pon terlibat sekali kene kongsi duit ngan adik-adik beli majalah tu setiap bulan....tak patut-tak patut,..


5)Boleh belajar bahase korea,taiwan and jepun,.


Ish,sekurang-kurangnye aq tau jugak bahase dorang,adalah sikit-sikit..
Kalu korang perasan kat header aq,ade perkataan"loveyourself mou muri shinaide kokoro no mama kimi mama" yang bermaksud cintailah diri korang sebelum cintai orang laen ,sebab korang adalah diri korang,..
Nampak,aq reti bahase jepun ok,(terbangga sikit)



Aq ade terbace blog sape tah,tak ingat..Tuan blog tu suke tengok korea,lelaki plak tu?Aish,..kawan lelaki aq ramai kutuk aq kott..Habis tu,yang perempuan ni, ape pendapat korang bile lelaki suka tengok korea,tak kire drama or show-show? Geli? Jiwang karat?Jiwa lembut,sebab banyak cerita korea,hero lelaki suka menangis?
Aish,no idea lah,..



                                                                                                                                      ,..

                                                                                                                             














19 comments:

Organikaceh said...

Artikel yang bagus, mudah-mudahan perempuan membacanya dan menjadi suatu renungan.

zennixia said...

hi..kak zenn suke gak tgk citer korea..sgt enjoy..mcm youre beautiful and boys over flower tu..hehe
dah lame gak x layan cite korea ni..x sempat..nanti lia updet citer korea yg latest k..hehe

Adi Zhaf said...

terase ingin mengarah cerite bersiri jawe hahahahaha..org jawe pon ensem tau =P

mizzura said...

officemate baru balik dari korea...dia cakap..kembang tekak makan food sana..hahaha..


Latest entry|Officially bergelar B2B|

Nyanyi soley soley jom! |MIDDLE OF THE ROAD - SOLEY SOLEY 1971|

shezwan said...

takbest2.. booo!!(padahal aku pun layan~~) hahaha XD

*Ms.Serry Fatieha said...

ramai gurls yg suka tngk cite korea... rasanye memang sbb hero dia handsome kot.. me pun suka...hahaha...

aienn ieka said...

mmng x dinafikan . . syer pon suka tngk koreo . .ag2 2.pm suma lgu download. . .n tiap2 lik kls mesti on latop semata2 nak dngr n tngk tarian dieowg . .release tension beb . .

cantekk said...

xlayan sgt, sbb jarang tgk tv
tp dulu2 ada layan jgk,, sassy girl chun hyang...best gile ;-D

nur lia said...

Organikaceh:haha2,..thanx,just nak meluahkan kritikan minat tgk korea je:)

zennixia: hehe2,mnat jugak cite korea,u are beautiful.suke jang geun suk yg cool tu,..owh,setkt ni yang latest br tgk dream high n my princess tp tak la sebest mane,...tp my griend is gumiho n secret gerden pon best:)

nur lia said...

Adi zhaf: alamak,dah tergugat ke sbb rmai prempuan ske tgk korea?dunt worry,hiburn semata-mata,4 release tnsion je:)

mizzura: haha:),yang itu no komen,..

shezwan: hehe2,aigoo..ko terasa ke?aq kate mostly je tp bukan smua lelaki..

nur lia said...

ms.serry: haha,itu eset pnting tu sbelom tgk cite korea:)

aienn ieka:betul2,suke 2pm jugak,nikhun(prince thai tu),tp tgk benda-benda ni biarlah bersederhana:)

cantekk: owh,mnat jugak cite tu,lucu tgk lee moryong yang tak matang tu:)

Liyana Zahim said...

Korea tak bes! Hahahahahahaha.. Jum kte layan siam lak.. =D

aisya said...

sekarang ni ramai je laki yg lg fanatik dari perempuan.. =)

nur lia said...

liyana zahim: owh,tak suke tengok korea ea?hehe2,..owh,pernah tgk cite siam gak mcm soda and ice tea,taddao bussaya,n phonix blood,.. :)

aisya: yup,betul2,setuju:)

NAY said...

crita korea kiut2 laa...sukaa sangatt..:)

nur lia said...

nay: yup,betul..setuju!

amalin shafirah said...

yup..sindrom korea mmg power..hehe

nur lia said...

amalin sh: haha2,setuju!

athirah baharuddin said...

em tulah..kte lbey sggup tgk cite korea dr cite2 melayu (mcm dlm poster ats tu)..rse malu n mcm nk g sound je yg pki bju tu..huhu..tp awal,tgk korea tgk gak tp jgn jd fanatik or kte "hnsem ny dy" atau trpesona..hehe//tp yg best cite korea sbb byk pngjrn n ley bljr bhse dy (t bole brdakwah dgn org korea..:))..cte jepun sbb byk humor..n pngajarn gak..bhse jepun pun best blajr..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...