Wednesday, April 27, 2011

hipokritnya artis nasyid!

Assalamualaikum,..


Ehm,maybe title kat entry aq ni tak menyenangkan korang,bagi sesiape yang suke mendengar lagu nasyid ni.
Yup,terus terang aq cakap,..aq suke dengar lagu nasyid jugak.


Suatu hari,aq tekan-tekan butang henset,mesej kawan aq la.time tu,dia tanya aq,..


"Ko buat ape ni?"


"Dengar mp3,nasyid".Aq menjawab,sambil earphone terpasak kat dua-dua belah telinga aq.


"Aq tak suka dengar lagu nasyid",beritahu kawan aq.


"Nape?Ish,aq suke sangat lagu nasyid kott,.."


"Sebab,bagi aq artis nasyid ni hipokrit...".Aq kepanasan time tu.


Aq apalagi,menjawab la,tak perlu nak tengok artis tu, asalkan mesej dalam lagu nasyid tu sampai pada pendengar-pendengar.Bukan semua manusia betul,maksud aq ,semua manusia akan buat dosa.betulkan?
Aq memang tulis mesej banyak giler kat kawan aq tu,mempertahankan lagu nasyid kott.lenguh jugak jari aq time tu......sebab lagu nasyid ni :


1)Mendatangkan curious dalam diri aq.
Kalau,korang pernah dengar nasyid demi cinta zainab (mestica),korang pasti tertanya-tanya?lirik dia macam..


Di kiri kekukufuran di kanannya iman
Di  sisi suami di hati seorang ayah
Di antara hukum dan di antara cinta
Berdirinya dikau di tengah-tengahnya
Bukan mudah menjadi puteri Rasullullah
Ketika suamimu masih jahiliah


Yelah,macammane Zainab,puteri rasullullah boleh berkahwin dengan suami,belum memeluk ISLAM?Apa yang berlaku pada perang badar tu?Antara ayahandanye dengan suaminya sendiri?
Aq pon rujuk buku,..rupanya


Sebelum Rasulullah diangkat menjadi Nabi, baginda menikahkan puterinya itu dengan sepupunya, Abul Ash bin Rabi’. Ibu Abul ‘Ash adalah Halah binti Khuwailid, ibu saudara Zainab dari pihak bondanya.Suatu ketika,zainab mengunjungi nabi muhammad s.aw yang ketika itu baru diangkat menjadi Nabi akhir zaman.


Aq membaca pula pasal peristiwa perang badar tu,


Ketika perang badar tu,suaminya telah ditawan oleh pihak muslim.Perkhabaran itu telah didengar oleh Zainab sendiri lalu mengirimkan kalungnya(hadiah dari ibunya),dengan berharap Rasullullah dan pasukan muslimin melindungi suaminya.Kalung itu telah sampai kepada Rasullullah dan lalu membebaskan menantunya itu.Rasullulah juga meminta Abul'Ash agar berjanji membenarkan Zainab bergabung bersamanya.Suami Zainab pun memenuhi janjinya.Dan akhir sekali Abul'Ash memeluk Islam..


See,kalau aq tak dengar lagu nasyid ni,bila plak aq nak rujuk buku tiba-tiba je kan?



2)Memenangkan hati,..
Ehm..,ni pendapat aq je,sebab lagu nasyid banyak instrumen yang lembut,tenang je dengar,.
contoh:wanita (dehearty), damba kasih (inteam)

Kau digelar sebagai penyeri dunia
Hadirmu melengkap hubungam manusia
Bukan sahaja dirindui yang biasa
Malah Adam turut sunyi tanpa Hawa

3)Cinta yang membawa kepada ikatan perkahwinan perkahwinan(tawakkal jodoh kepada Allah)
Hehe2,lagu nasyid ni aq minat sangat,contoh: permata yang dicari (dehearty)

4)mengingatkan kita akan mati
Aq pernah membaca nota unsur syirik dalam nasyid,contoh: menanti di barzakh (far east)
Aq pon menanyakan ustaz aq pasal situasi ni,katanya,nasyid ni mengingatkan kita akan mati,so tak yah la percaya lirik dalam nasyid ni. Sebab di alam barzakh,kita tidak tahu secara detail dan terperinci suasananya..macam dalam lirik ni,
'jantung berdegup kencang menantikan malaikat datang'
'7langkah pun baru baru berlalu,Seusai talqin bernada syahdu'

berhati-hati dan buku menjadi rujukan:)

So,kesimpulannya,kene berhati-hati jugak :)

5)Menginsafkan dan memngingatkan kelemahan diri..
Daripada mendengar lagu yang pelik-pelik macam lagu si stacy tu ,baek dengar lagu nasyid macam taubat seorang hamba (Irsyadee),i'tiraf (Raihan), sesungguhnya (Raihan)

6)Mengisahkan pejuang-pejuang Islam dan tahu pasal kisah isteri nabi-nabi,..
Yup,sekurang-kurangnya korang tau serba sedikit melalui lagu nasyid.Mengingatkan kita pengorbanan besar mereka macam dalam Sumayyah (Hijjaz),Rabiatul Adawiyah (inteam),Zinnirah (unic)Balqis (unic),Aisya Humaira'(unic),Siti Khadijah(in-team),..

7)Menyenangkan korang menghafal tafsir.
Contoh  Al'Asr..Demi masa (raihan),surah Asy- syamsy...Demi matahari(Snada)


hargailah masa!

Haha2,..aq rasa macam banyak je,..korang fikir-fikirkan lah,sama ada nak layan hipokrit artisnya yang menyampaikan or banyaknya mesej yang disampaikan.
aish,,ayat aq macam berbelit je,Aq dah lame tak ambil karangan bm,harap maklum,..



thanx,..

Wednesday, April 20, 2011

Pentingnya ilmu,..



 Assalamualaikum,..


Kalu korang bace tajuk entry aq kali ni,mesti korang kate,...ala,macam karangan buat penulisan,.memang popular soalan spm n pmrkan? Haha2,memang pon,..tapi kali ni, aq bukan nak bagi isi untuk buat karangan,..sekadar nak berkongsi pengalaman,...


Kedudukan rumah aq dalam kampung,senang cakap,aq ni orang kampung la,..bagi sesiape yang duduk bandar,meh,,..aq cerita sesuatu.


Macam biase,semua dah tau,macam cerita drama melayu tu...mulut orang kampung memang tak boleh ditutup.Apalagi,bile tersebar cerita-cerita panas...hot,dalam sekelip mata,berita cepat tersebar.


Time tu ,peristiwa aq lepas dapat result spm.,dah lame dah time tu berlalu.. Erm, result spm aq tak sebaek mane,aq kire ranking kedua result ok kat kampung aq,ranking pertama lelaki,dapat 9a .So, result spm yang same batch ngan aq tu akan tersebar dalam kampung aq tu,..Anak si polan dapat tu,spm anak minah tu macam ni ni,memang tersebar abes,..


mencari ilmu,..


Satu hari,jiran rumah aq datang rumah.Memandangkan result spm aq ok,die minta aq mengajar anak die tuisyen ngan aq.Agak terkejutla...yelah,time tu just mengganggur kat rumah sementara tunggu upu.Mane pernah jadi guru bertauliah,pernah ajar kawan-kawan adela..


Dia cakap ngan aq die akan bayar je berape aq nak. So,aq ambil je tawaran tu memandangkan niat aq untuk membantu budak kampung aq jugak.


Dan pernah jugak,kawan mak aq datang rumah,.Time tu, mak aq tengah kerja,...Aq tengah sidai baju time die datang.


"Kaq long,meh sini." Kawan mak aq tu membahasekan aq kak long.Aq pon datang kearahnye.Aq ingat ape je die tanye,rupa-rupanye...


"Kaq long,mak cik nak tanye.Ape tips kaq long belajar?Mak cik teringin la dapat anak mak cik dapat pekse bagus-bagus mcam kaq long.Aq,terkedu,tak tau nak jawab ape..


"Kene ade inisiatif diri untuk majukan diri,rajin belajar kot".Aq menjawab.(sebenarnye aq tak tahu nak jawab ape).


Aq jawab macam tu sebab aq teringat pesan mak aq,

"Kaq,kite takde harta dunia macam orang laen,terpulang kepada akaq sama ade nak belajar atau tak".Yup,kata-kata tu jadi pedoman aq sejak ayah aq meninggal dunia time aq berumur 11 tahun,..


jangan melawan kata-kata mak ea:)


Ehmm,kesimpulannye,kalu kite ade ilmu tak kire ilmu dunia atau ilmu akhirat,orang akan hormat n sanjung kite walau kite takde harta dunia.Time tu,baru aq sedar betapa pentingnya ilmu!!

Sunday, April 17, 2011

Bila perempuan bercerita tentang korea..

Assalamualaikum,..


Aigoo,suatu hari,ade kawan lelaki aq tanye aq,..


"Wei,lia...cuti sem ni ko buat ape je?Tak kerja?"


"Ala, aq tanam anggur dan bina lemak kat rumah je.Ish,banyak drama korea aq tak khatam lagi".Aq menjawab.


"Ish,ko ni jiwang giler,.takde faedahnye ko tengok cerita-cerita tu?".


"Aiseh,suka hati aq la,yang ko sibuk sangat ni nape?Asal,aq suka tengok je,mostly lelaki kutuk".                    
Aq membalas lagi...


Ehm,..eh,ramai gak lelaki yang suke korea ok,tak minat drama pon ade gak yang fanatik giler tengok show-show penyanyi korea kat pentas,..
Buktinye,Super Junior yang datang kat Malaysia tu,tengok la,...ramai giler.Sefanatik aq pon,takde la pergi membazir duit beli tiket nak tengok show tu..Ish,sayang duet kott..


Erm,memang tak disangkal lagi..Kawan-kawan kat u aq ramai giler yang suke tengok,lelaki pon termasuk,ok..


Pendapat aq la,nape suke korea?Ops,bukan korea je,taiwan and jepon drama pon aq minat..


1)Hero hensem giler.


Of course la,memainkan peranan,kalo hero tak hensem memang aq tak tengok..Aish,memang banyak betul zina mata..Kalu nak dibandingkan dengan cerita melayu,berbeza kot,..Kecantikan heroin pada mekap tebal semata-mata.Kalau,pelakon korea,taiwan,jepun,..mana maen mekap tebal-tebal,natural beauty,ok..
Tapi,yang pembedahan plastik tu,no komen la..Pelakon kat Malaysia pon ade pakai botox,orang Islam plak tu,.


Suke sangat siwon(super junior) dalam cerita oh my lady



2) drama yang sweet,berpengajaran friendship,kenyakinan diri..

Ish,drama korea dan taiwan memang banyak cerita romantik,yang itu memang memang tak dapat disangkal tapi boley release tension gak kan,..
Tapi.,kalau cerita jepun memang berbeza,tak banyak la sangat romantik n sweet ni macam,..

~yamato nadeshiko shichi henge,banyak berunsur kenyakinan diri..
~bloody monday,pasal ketamakan manusia yang nak menawan dunia even memusnahkan friendship..
~liar game,tidak boleh terlalu mempercayai seseorang itu 100%,sebab hati manusia boleh,berubah,kan..
~gokusen,pasal friendship dan rupa paras seseorang tak semestinye melambngkan personaliti seseorang.
~tantei gakuan Q,pasal detektif dan pandai berfikir..



Kamenashi kazuya dalam drama yamato.......
kalau dibandingkan dengan cerita melayu,cerita sedih je banyak,..

3) seksi tertutup sikit 

Haha,even banyak heroin yang pakai skirt,tapi tak la seteruk cerita barat,right?Sebab tahu,dorang orang barat..and paling penting bukan orang Islam,..
Kalau tengok cerita Melayu,aq rase banyak dosa aq kumpul kott..
terlebih cukup kain,..
Yelah dosa termengutuk,mengata, termengumpat dan banyak lagi,..sebab dorang orang Islam, mencerminkan sangat betape teruknye, macam berjaget-joget kat club,rambut perang berkarat,pakai skirt pendek ,terpeluk sana terpeluk sini macam dah ade ikatan..Contoh filem,aku masih dara-baju,fuhh terlalu cukup kain...


4)Show and tarian y.ang mantap


Aq tak minat sangat la tarian girl punyer macam wonders girl,f(x),after school,..agak mengada.
Tarian nyanyian lelaki aq minat la macam beast, 2 pm, super junior,mblaq,.... macam heartbeat and i will be back(2 pm)
Kalu jepon,show yang mantap macam Kat-tun..
Mesti korang kate aq fanatik giler,tapi tak sefanatik macam adik-adik aq,siap beli e-pop lagi..
Aq malas nak bace majalah tu,just selak-selak je.Itu  pon terlibat sekali kene kongsi duit ngan adik-adik beli majalah tu setiap bulan....tak patut-tak patut,..


5)Boleh belajar bahase korea,taiwan and jepun,.


Ish,sekurang-kurangnye aq tau jugak bahase dorang,adalah sikit-sikit..
Kalu korang perasan kat header aq,ade perkataan"loveyourself mou muri shinaide kokoro no mama kimi mama" yang bermaksud cintailah diri korang sebelum cintai orang laen ,sebab korang adalah diri korang,..
Nampak,aq reti bahase jepun ok,(terbangga sikit)



Aq ade terbace blog sape tah,tak ingat..Tuan blog tu suke tengok korea,lelaki plak tu?Aish,..kawan lelaki aq ramai kutuk aq kott..Habis tu,yang perempuan ni, ape pendapat korang bile lelaki suka tengok korea,tak kire drama or show-show? Geli? Jiwang karat?Jiwa lembut,sebab banyak cerita korea,hero lelaki suka menangis?
Aish,no idea lah,..



                                                                                                                                      ,..

                                                                                                                             














Thursday, April 14, 2011

Pada waktu siang yang panas,..

Siape pernah buat kerja gila,..impossible kalo korang kate korang tak pernah,..macam,nak hilangkan tension pastu merokok,tak pon nak berseronok and maen la lumba-lumba motor or pasal kene kecewa ngan awek sendiri dan pergi pasang banyak perempuan,..


Ah,waktu siang hari tu memang panas ditambah lagi bile minyak panas menyimbah hati,..
Macam api nak meletup pon ade,.

Memang panas betul aq time tu,..

Rase nak menyumpah-nyumpah.Opss,rase je belom lagi menyumpah,.
Hari tu,adik aq call suruh amek die dari sekolah,..mak kejutkan aq dari tidur,tu tak pe lagi,.
Aq pon call pak cik aq pulangkan kereta,.memang panas hati bile,call banyak kali tak berjawab,..
Paling penting,kerdit aq dah kong.ISH,memang marah giler time tu,.
Nak je cakap kat pak cik aq tu,kalo dah pinjam kereta mak aq pandai-pandai la pulang balek,..


Aq pon prest motor,memang pergi tanpa bertopi keledar,..dahlah dompet pon tak bawa,.lesen motor pon takde.
Lesen kereta jela ade,yang motor,lesen L memang dah mati,..malas aq nak amek test lagi,.
Dah dompet tak bawa,faham-faham jela,ic pon tak bawa,.
Mak aq pesan kalo polis ade,tawakkal jela dah kene penjara,..
Bukan aq tak nak dengar nasihat mak aq suruh pakai topi keledar,
entah memang marah sangat kat pak cik aq punye pasal,..
Bagi aq,aq buat memang kerja giler hari tu,.tak tahu la plak korang dah banyak kali buat,.
Maklum la,pematuh undang-undang jalan raya sebelum hari tu,...


Ni bukan motor aq bawa,pinjam dari pak cik google,

On da way tu,macam-macam timbul kat fikiran aq,..
Masuk lokap mesti kecoh satu kampung,..Almaklum la orang kampung pantang dapat berita,.
Diibaratkan macam mami jarum,cerita yang dah basi tu,..
Ah,time tu baru aq sedar,...
Sampai je sekolah menengah adik aq,die agak terkejut ,..
Aq bawak moto tanpa kepale bersarung TOPI KELEDAR,.Dia teragak-agak naek,..
Aq memang panas time tu,ish,.,dahlah call lewat suruh amek die dari sekolah,.
Hati aq marah die plak,..

"Dah tak nak naek tu takpe,jalan kaki la,.."

Die pon naek duduk belakang aq,..aq senyap,die pon senyap,..
PASTU,tibe-tibe die bersuara..


"kaq,nak bawa motor esok ,bley?"

Nak kena marah ngan mak,bawalah esok,"..Aq menjawab.

"Ala,akaq boleh bawa je motor tanpa lesen dahla tak pakai topi keledar,.."

"Aik,kire bersyukur la aq nak amek ko,,."aq menjawab lagi,Die pon senyap sampai balek rumah,.

Moral of the story,korang fikir-fikir la sendiri aq pon tak tahu,.tapi,yang aq tau,best jugak buat undang-undang jalan raya sendiri,fuh mentang-mentang,takde polis time tu,.:)










Saturday, April 9, 2011

Hati beristighfar,..why??

Assalamualaikum,...


Erm,agak lame aq tak update,..kali ni, aq nak ceritakan kat korang pengalaman yang sukar aq lupekan,.even pengalaman ni dah hampir beberape tahun berlaku.jangan takut plak tau,kang tak pasal-pasal nak pegi toilet pun berteman...


Ketika tu,aq baru berusia 14 tahun,kalu tak silap aq la,.Aq telah menjadi peserta kursus motivasi anjuran Zakat Selangor,yup,anjuran untuk anak-anak asnaf,..


Sampai-sampai kat situ,fuh,pergh....tak yah cakap la,yang perempuan pakai tudung tapi bila bukaq tudung ,rambut diorang perang berkarat,..ish,tak lawa langsung..dahla,kening dan bulu mata warne hitam,tetiba je tengok rambut perang berkarat,..hati aq dah kutuk dah,ish buat tambah dosa je,..erm,kalu sesiape terase,aq memang nak buat korang terasa pon,..


Nak dijadikan cerita,malam esoknye,kiteorang solat isyak berjemaah,...Tetibe dengar suara sumbang menjerit,..Korang rase ape???tentuny,budak perempuan tu histeria atau bahase orang kampung,kene rasuk hantu,..memang tak khusyuk langsung solat time tu,serius,..
Benda ni berlarutan sampai 8 orang budak perempuan kene sampuk,.kiteorang plak time tu memang kene tido kat surau,program pon tak jadi,.


owh,tapi time tu aq tak nampak plak hantu tu,dengar jeritan jela:)



                             


Aq berkawan dengan budak-budak yang aq tak kenal kat sane,..Aq,cakap kat diorang,tak payah takut,bace je ayat kursi or tiga qul(aq bajet-bajet tak takutlah)..Lepas tu ,diaorang jawab ape agak-agak korang??


"Macammane nak bace ayat kursi tu??"


Memang hati aq time tu beristighfar,terkejut diorang tak tahu,..Yup,aq bukan ustazah mahupun hafizah yang hafal ayat Al-Quran panjang-panjang,.sapelah sangat aq nak tegur diaorang,Aq pon juz bace dan suruh diorang ikut...Ayat sependek tu pon diorang tak tahu,even dari kecil menganut agame Islam,..


Aq tertarik dengan buku... YANG dah lame pon,mak aq beli,.Dalam buku tu ade menyebut fadhilat-fadhilat MENGAMALKAN ayat kursi..Aq nak share la dengan korang..


1)Membacanye,setiap kali SELEPAS SOLAT,dikurniakan pahala seumpama pahala orang yang muttaqin dan pahala balasan amal orang-orang siddiqin,..


2)Membacanye ketika HENDAK TIDUR,Allah mengurniakan keselamatan-nya dan jiran-jirannye,..2 malaikat akan menjagenye hingga ke pagi.Terlepas dari kejahatan syaitan,jin,manusia dan binatang,


video




3)Membacenye sebanyak 170 kali pada waktu tengah malam kerana hajat yang baek,insyaAllah akan berhasil hajatnye,..


4)Menempuhi HALANGAN dalam usaha mencari rezeki,amalkan sebanyak170 kali SETIAP HARI,insyaAllah beroleh rezekiny,..


5)SELALU NAEK DARAH,amalkan..InsyaAllah,jauh daripada syaitan yang memanaskan hatinye,..


syaitan mengganggu manusia



6)INGIN MENINGKATKAN KECERDIKAN dan ,amalkan 170 kali ,..


7)AMALKAN SEMASA SAKIT,maka Allah mudahkan ketika sakararatul-maut,..


8)KELUAR DARI RUMAH dengan membacanye,maka Allah mengirimkan 7 ribu malaikat yang meminta keampunan serta mendoakannye,.


9)Membacanye dan MENGHADIAHI kepada AHLI KUBUR,nescaye Allah akan masukkan 40 Nur stiap kuburan di dunia dari timur hingga ke barat ,dan diluaskan kuburnye serta mendapat pahala 60 nabi,.





10)Mengamalkannye SELEPAS SOLAT FARDHU,diampuni dosa-dosanye dan dihapuskan kejahatannye,..


11)Amalkan membaca SETIAP KALI SELEPAS SOLAT SUBUH,nescaye terpelihara dirinye sepanjang hari,SETIAP KALI SELEPAS SOLAT MAGHRIB ,insyaAllah terpelihara drpd kejahatan hingga ke pagi.


12)Ada ulama menganjurkan ayat ini dibace khasnye bagi mereka yang berdukacita kerana berbagai kesusahan dihadapi.sebanyak 313 kali ,sebaeknye dibaca pada waktu tengah malam setelah SOLAT ISYAK ,ditempat sunyi dan benar-benar khusyuk dalam keadaan wuduk yang sempurna,..


13)UNTUK UBATI ORANG YANG DIRASUK SYAITAN ATAU JIN,sediakan AIR yang dibacakan dari,:
1~Baca Surah Al-Fatihah 17 kali
2~Bace Ayat Al-Kursi 17 kali 
3~Baca Surah Al-Falaq 17 kali
4~dan Baca Surah An-Nas 17 Kali.Hembuskan pada air yang telah disediakan dan minumkan pada orang yang sakit serta percikkan air itu pada badannya,isyaAllah akan sembuh,..

 SUMBER : Doa-doa daripada Al-Quran Fadhilat dan Faedah Surah-surah dan Ayat-ayat Al-Quran,Haji Johari Haji Alias(penyusun),PENERBITAN ALJAUHAR,..


pesanan-sori la bagi sesiape yang terasa:)

Wednesday, April 6, 2011

Personaliti dan ciri2 lelaki yang perempuan suke???

Amacam title ni, best tak??Kalo aq suke la sangat2,tak tau la korang,..mane taknya time aq sekolah agama dulu-dulu susah sangat nak datang tazkirah waktu ari jumaat , time budak-budak lelaki solat jumaat,..ala,macam aq tak tau,mesti budak-budak lelaki jeles dengan kiteorang..                                                           
Mane taknye kiteorang sedap-sedap tidur lepas balik sekolah,dorang??Sejak tu ade peraturan perempuan diwajibkan turun ke surau dengar tazkirah,(aq rase jela sebab peraturan tu ade)
Aq and the geng ape lagi,mengelat la,pura-pura tidur,..
Tapi kalu ade spotcheck,kiteorang menyorok la,dalam toilet,dekat celah-celah loker,tak pon kat dalam loker,..
Alamak,terkantoi la plak dengan korang,..nasib baek korang tak tau aq sekolah mane dulu,~heee


  gambar hiasan je,loker besi tu tak delah sekecil ni,:)


aq macam lari dari topik je,ok2,..nak dijadikan cerita tajuk tazkirah ari jumaat tu adalah(tajuk kat atas),.
Kiteorang datang la ke surau ari tu,..sampai-sampai, ustazah bagi tau pasal fitrah,yelah,.. fitrah manusia mesti nak perfect je kan?kan?kan?
Fitrah bermaksud sesuatu yang serasi dengan diri,..
Apabila mencari pasangan hidup,kita pasti menggunakan ukuran islam dan pedoman Rasullullah s.a.w dalam membuat pilihan agar ia bertepatan sebagaimana yang disarankan,.selaen daripada kecantikan,kite mengambil pertimbangan tentang akhlak,ilmu,harta,dan keturunan,.. Alamak,macam ustazah la plak aq ni,..hehe2,.


1)KECANTIKAN
Erm,lelaki ade ke cantik,tak la,..macam pelik je,..hehe2
Maksudnye ade rupelah.Mestilah hensem,macho,kacak tapi bagi aq la,sedap mata memandang pon dah cukup,..
Bahaye gak kalu lelaki hensem sangat,nanti tak pasal-pasal kene kebas plak,..
Tapi aq pernah dengar,MOSTLY lelaki hensem ni playboy dan gay??yeke??,aq tak kaji habisla plak,..




        ~Lelaki cantik???(gambar hiasan semata-mata,ok)


2)AGAMA
MESTILAH agama Islam kalu perempuannye agama Islam,ye tak?
Maksudnye,solat waktunye cukup(menunaikan rukun Islam perfect),menunaikan segala perintah Allah dan meninggalkan segala laranganNYA,..

3)AKHLAK
Ni,mestilah perfect,yelah,..baik,sopan-santun,jujur setiap perbuatannye,paling penting rajin,,..
Sebab kenelah rajin cari nafkah bila dah kahwin nanti,ye tak?tanggungjawab wajib lelaki tu,...




4)ILMU
Elemen ni pon amatlah penting,kalu takde ilmu,sape nak tolong panjat,betulkan lampu umah yang rosak?jadi techinician betulkan radio or barang elektrik yang rosak?ajar anak bini ajaran agama Islam?bagi tazkirah?betulkan kesalahan bini?dan laen-laen,..


5)HARTA
Ni bukan sebab perempuan materialistik tapi menjage masa depan,..tipulah,perempuan zaman sekarang tak tengok harta,..
Kalu aq,aq pilih lelaki yang berkerjaya superb,sebab??menjamin masa depan,..harge barang-barang umah sekarang pon dah naek,..(gatal la plak nak kawin,hehe2,..)
kalo korang bace novel la,tajuknye:Manisnya cinta,penulis dia anis ayuni,..
Dalam cerita tu, perempuan tu tak penting pentingkan 5 Cs stands for credit card,cash,career,car condominium,..
Erm,yang itu aq no komenlah sebab sekurang-kurangnye lelaki tu mesti ade kerjaya tetapla...kan?kan?kan?Abih tu takkan nak bagi anak bini makan pasirkan kalu takde duet?? (aq tanye perempuan jela).





                                                                                 
    ~Banyak harta pun best gak:),PEREMPUAN kan ade 9 nafsu,mesti macam-macam nak kan?



6)KETURUNAN
Ni pon penting gak,.keturunan baek-baek kene pilih,..yelah,kalu perempuan ade penyakit keturunan macam buta warna,(pembawa atau dikenali carrier),takkan perempuan tu nak pilih lelaki yang merupakan pembawa pada penyakit tu,tak pasal-pasal genetik anak-anak korang ade yang menghidap penyakit tu,.(ye kot, aq tak minat sangat la subjek biologi ni,)~hee,..


ELEMEN-ELEMEN LAEN~


 ~Lelaki yang tidak merokok~





~Fuh,..banyak tu elemen yang berbahaya dalam benda sebatang ni,kagum la plak,hee,..


LElaki kan bagi alasan,merokok sebab nak tunjuk kemachoan dorang??                                                             Ni,bagi aq la,...aq tengok dulu,bibir dia hitam ke tak?SEBAB???,
(a)kesian anak-anak aq nanti ,kene sedut asap berasid tu,..
(b)membazir duet,setiap ari berape kotak rokok nak kene beli sebab dah ketagih,ade nikotin la katekan,..
(c)umur laki aq tak panJang,..~hehe2
(d)PENYEDUT ASAP ROKOK lebih berbahaye daripada orang yang merokok,..
Persoalannye,ade ke perempuan suke lelaki yang merokok padahal dah sah-sah mendatang bahaye?tu yang aq pelik bagi lelaki nak tunjuk sangat macho dorang,..


 ~Lelaki yang bertanggungjawab kepada ibu bapanye~


Lelaki yang bertanggungjawab pada ibu bapenye mestilah bertanggungjawab pada keluargeny kelak,..




~Lelaki yang kemas dan mementingkan kebersihan~

Ni pon penting gak,takkan nak pilih lelaki yang selekahkan penampilannye sedangkan nak interview kerja pon kene berpakaian kemas ni kan plak nak jadikan pasangan hidup ye tak??
Pasal bersih,korang pon tau ,Islam mementingkan kebersihan,..
"Annazofatun minal iman"~kebersihan itu daripada iman,..


 ~Lelaki yang romantik~


Ni sampingan je,kaio pilih lelaki yang suke mengayat,payah gak,..kang tak pasal-pasal orang laen terpikat plak,..


Tu jela yang ade dalam kepala otak aq ni sekarang,..


P/S   
                                                                                                                                                           LELAKI -korang persiapkan la diri korang dulu sebelum nak mengorat anak dara                                orang untuk jadikan sebagai pasangan hidup, macam penuhkan poketke,..:)


PEREMPUAN -pendapat aq ni tak meliputi semua orang,korang bagi la pendapat dan ciri-ciri   lelaki yang korang suke kat bahagian komen ea:)     














Saturday, April 2, 2011

Nasihat berunsurkan kritikan,adakah???

Assalamualaikum,..


Aq terpikir2,adakah nasihat berunsurkan kritikan atau sebaliknye ??ape pendapat korang??of course adekan,..tp ikut seseorang itu sama ada mahu menerima atau tak,..tapi kebanyakan mesti tidak akan menerima lebih2 lagi nasihat itu untuk mengubah seseorang itu menjadi lebih baek?mane taknye orang nak jadi baek tetibe plak dikritik,.entah,silap2 korang yang kene maki dulu kott,...kalo aq tak kisah kott,..sbab melalui kritikan itu aq amek , untuk jadikan aq berjaye,..(dah terbiase)


Pernah suatu ari tu,aq baru balek hostel,..nak balek umah ni,mmg semangat berkobar2,tak bawa buku langsung padahal homework punyer le melambak-lambak,..
Aq ade adik-beradik yang agak tidak berbeza umur kami,..
So,kiteorang tak kisah le,kritik-mengkritik antara satu same laen,..
Ha,balek je dari hostel mak aq cerite la kat aq yang adik bongsu dimasukkan kelas pemulihan..
Opss,..bukan pemulihan akhlak tau,jangan salah sangka..


Nak dijadikan cerite,kat tempat aq ade kelas pemulihan untuk pelajar2 yang kurang pandai membace,..adik bongsu aq tu baru darjah satu pon,..pastu,adik2 aq yang laen ejek le die sebab masuk sekolah pemulihan,..
Mane taknye,kteorang yang laen mane pernah masuk pemulihan pon,..kteorang ejek macam,..


"eei,..anje(gelaran adik bongsu aq,glamorr kott) masuk pemulihan,mencatat sejarah keluarge kott,.."
"bak pasal duet2,tau kire tapi bab membace susah giler"haha2,kiteorang gelak2,..
"Name je anje,tapi tak reti membace,apelah,.."
"Anje nak tau tak,kteorang tak pernah masuk pemulihan,.."


Macam tulah kritikan kiteorang kat die,..kiteorang tengok muke die,.tak de ape2 pon,macam tak kisah,..
muke still blurr,..siap jelir2 lidah kat kiteorang,..



Apelagi memang galak kiteorang pakat ejek die,..
Lepas tak sampai sebulan,aq balek dari hostel,..
Tetibe je,adik bongsu aq kearah aq bile aq sampai2 je umah,..
Aigoo,.memang kushie(gembira dalam bahase hindustan),tak silap aq le,.. betul die time tu,.
Korang rase,kenape??


"Akaq,anje dah keluar pemulihan tau,nak hadiah",memang bangge betul die,senyum sampai ketelinga,..
Hidung die time tu dah kembang kempis,..lalat pon boley masuk kott,.
 (bukan gambar adik aq sebenar tau)


aq pon hadiahkan la die duet,.hehe2,..


Tak sangke plak, die amek kate2 ejek tu untuk die keluar dari kelas pemulihan tu,..
buat pembace2,jangan amek plak gaya aq ni,..hehe2,..kang tak pasal2,adik korang bermasam muke
Apepon terpulang kepada seseorang untuk menerimanye,..first2,kite kena tau personaliti die,sebelom BAGI NASIHAT,sama ade die tu terlebih sensitif atau pon terkurang,..:)
Kalu terkurang tu,gune care aq pon tak pe :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...