Saturday, April 9, 2011

Hati beristighfar,..why??

Assalamualaikum,...


Erm,agak lame aq tak update,..kali ni, aq nak ceritakan kat korang pengalaman yang sukar aq lupekan,.even pengalaman ni dah hampir beberape tahun berlaku.jangan takut plak tau,kang tak pasal-pasal nak pegi toilet pun berteman...


Ketika tu,aq baru berusia 14 tahun,kalu tak silap aq la,.Aq telah menjadi peserta kursus motivasi anjuran Zakat Selangor,yup,anjuran untuk anak-anak asnaf,..


Sampai-sampai kat situ,fuh,pergh....tak yah cakap la,yang perempuan pakai tudung tapi bila bukaq tudung ,rambut diorang perang berkarat,..ish,tak lawa langsung..dahla,kening dan bulu mata warne hitam,tetiba je tengok rambut perang berkarat,..hati aq dah kutuk dah,ish buat tambah dosa je,..erm,kalu sesiape terase,aq memang nak buat korang terasa pon,..


Nak dijadikan cerita,malam esoknye,kiteorang solat isyak berjemaah,...Tetibe dengar suara sumbang menjerit,..Korang rase ape???tentuny,budak perempuan tu histeria atau bahase orang kampung,kene rasuk hantu,..memang tak khusyuk langsung solat time tu,serius,..
Benda ni berlarutan sampai 8 orang budak perempuan kene sampuk,.kiteorang plak time tu memang kene tido kat surau,program pon tak jadi,.


owh,tapi time tu aq tak nampak plak hantu tu,dengar jeritan jela:)



                             


Aq berkawan dengan budak-budak yang aq tak kenal kat sane,..Aq,cakap kat diorang,tak payah takut,bace je ayat kursi or tiga qul(aq bajet-bajet tak takutlah)..Lepas tu ,diaorang jawab ape agak-agak korang??


"Macammane nak bace ayat kursi tu??"


Memang hati aq time tu beristighfar,terkejut diorang tak tahu,..Yup,aq bukan ustazah mahupun hafizah yang hafal ayat Al-Quran panjang-panjang,.sapelah sangat aq nak tegur diaorang,Aq pon juz bace dan suruh diorang ikut...Ayat sependek tu pon diorang tak tahu,even dari kecil menganut agame Islam,..


Aq tertarik dengan buku... YANG dah lame pon,mak aq beli,.Dalam buku tu ade menyebut fadhilat-fadhilat MENGAMALKAN ayat kursi..Aq nak share la dengan korang..


1)Membacanye,setiap kali SELEPAS SOLAT,dikurniakan pahala seumpama pahala orang yang muttaqin dan pahala balasan amal orang-orang siddiqin,..


2)Membacanye ketika HENDAK TIDUR,Allah mengurniakan keselamatan-nya dan jiran-jirannye,..2 malaikat akan menjagenye hingga ke pagi.Terlepas dari kejahatan syaitan,jin,manusia dan binatang,


video




3)Membacenye sebanyak 170 kali pada waktu tengah malam kerana hajat yang baek,insyaAllah akan berhasil hajatnye,..


4)Menempuhi HALANGAN dalam usaha mencari rezeki,amalkan sebanyak170 kali SETIAP HARI,insyaAllah beroleh rezekiny,..


5)SELALU NAEK DARAH,amalkan..InsyaAllah,jauh daripada syaitan yang memanaskan hatinye,..


syaitan mengganggu manusia



6)INGIN MENINGKATKAN KECERDIKAN dan ,amalkan 170 kali ,..


7)AMALKAN SEMASA SAKIT,maka Allah mudahkan ketika sakararatul-maut,..


8)KELUAR DARI RUMAH dengan membacanye,maka Allah mengirimkan 7 ribu malaikat yang meminta keampunan serta mendoakannye,.


9)Membacanye dan MENGHADIAHI kepada AHLI KUBUR,nescaye Allah akan masukkan 40 Nur stiap kuburan di dunia dari timur hingga ke barat ,dan diluaskan kuburnye serta mendapat pahala 60 nabi,.





10)Mengamalkannye SELEPAS SOLAT FARDHU,diampuni dosa-dosanye dan dihapuskan kejahatannye,..


11)Amalkan membaca SETIAP KALI SELEPAS SOLAT SUBUH,nescaye terpelihara dirinye sepanjang hari,SETIAP KALI SELEPAS SOLAT MAGHRIB ,insyaAllah terpelihara drpd kejahatan hingga ke pagi.


12)Ada ulama menganjurkan ayat ini dibace khasnye bagi mereka yang berdukacita kerana berbagai kesusahan dihadapi.sebanyak 313 kali ,sebaeknye dibaca pada waktu tengah malam setelah SOLAT ISYAK ,ditempat sunyi dan benar-benar khusyuk dalam keadaan wuduk yang sempurna,..


13)UNTUK UBATI ORANG YANG DIRASUK SYAITAN ATAU JIN,sediakan AIR yang dibacakan dari,:
1~Baca Surah Al-Fatihah 17 kali
2~Bace Ayat Al-Kursi 17 kali 
3~Baca Surah Al-Falaq 17 kali
4~dan Baca Surah An-Nas 17 Kali.Hembuskan pada air yang telah disediakan dan minumkan pada orang yang sakit serta percikkan air itu pada badannya,isyaAllah akan sembuh,..

 SUMBER : Doa-doa daripada Al-Quran Fadhilat dan Faedah Surah-surah dan Ayat-ayat Al-Quran,Haji Johari Haji Alias(penyusun),PENERBITAN ALJAUHAR,..


pesanan-sori la bagi sesiape yang terasa:)

16 comments:

m!3yr4h_LolLy said...

seram beb tengok pic to.. nauzubillah

faizal hashim said...

subhanallah...
kuasa ALLAH....kalamullah yg suci..
banyak kelebihan...
moga2 ALLAH beri hidayah kepada sesiapa yg jahil itu...

SyafiqahSyaza(SweetSyaza) said...

suka sangat entri ni! terima kasih kerana sudi share fadilat ayat kursi.....terima kasih banyak-banyak!!!! :')

najihah said...

tengok gambar, naik bulu roma saya
-_____-

nur lia said...

LOILY: haha2,jangan pegi toilet berteman plak:)
faizal hashim: thanx...
sweet syaza: welcme.thanx bace entry ni:)
najihah:haha2:)

Mr iz said...

terima kasih syer sesama fadhilat ayat kursi... mungkin banyak yang kurang mengetahui zat zat ayat ni... thanks

Lya Dania said...

assalam..
nice entry.. :)

nur lia said...

Mr iz:thanx sudi membace,welcome..berkongsi info tanggungjwab kita sesama islam:)

Lya Dania: :),thanx,.

Sakinah Mohd Darus said...

info yang berguna. tak semua org tahu tentang fadhilat mengamalkan ayat Kursi. tq krna bkongsi (:

Hatim said...

good info...

Daniera said...

nice information sis :)

nur lia said...

Sakinah Mohd Darus:welcome and thanx,moga ko dapat memanfaatkannye dan ,mengamalkanny:)

Hatim:thanx,..

Daniera:thanx:)

Admin said...

lariiiiiiiiiii kaburrrrrrrr ada hantuuuuuuuuuuuuuuuu !!!!!!!!!
eheheheh .....

(visti back : http://my-lyrics-music.blogspot.com/)

nur lia said...

haha2,..lari je:)

Aida Omar said...

entri yang bagus..

semoga ramai yg memanfaatkannya..

nur lia said...

aida omar: thanx,yup,same2 kite memanfaatkanye,..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...