Wednesday, April 6, 2011

Personaliti dan ciri2 lelaki yang perempuan suke???

Amacam title ni, best tak??Kalo aq suke la sangat2,tak tau la korang,..mane taknya time aq sekolah agama dulu-dulu susah sangat nak datang tazkirah waktu ari jumaat , time budak-budak lelaki solat jumaat,..ala,macam aq tak tau,mesti budak-budak lelaki jeles dengan kiteorang..                                                           
Mane taknye kiteorang sedap-sedap tidur lepas balik sekolah,dorang??Sejak tu ade peraturan perempuan diwajibkan turun ke surau dengar tazkirah,(aq rase jela sebab peraturan tu ade)
Aq and the geng ape lagi,mengelat la,pura-pura tidur,..
Tapi kalu ade spotcheck,kiteorang menyorok la,dalam toilet,dekat celah-celah loker,tak pon kat dalam loker,..
Alamak,terkantoi la plak dengan korang,..nasib baek korang tak tau aq sekolah mane dulu,~heee


  gambar hiasan je,loker besi tu tak delah sekecil ni,:)


aq macam lari dari topik je,ok2,..nak dijadikan cerita tajuk tazkirah ari jumaat tu adalah(tajuk kat atas),.
Kiteorang datang la ke surau ari tu,..sampai-sampai, ustazah bagi tau pasal fitrah,yelah,.. fitrah manusia mesti nak perfect je kan?kan?kan?
Fitrah bermaksud sesuatu yang serasi dengan diri,..
Apabila mencari pasangan hidup,kita pasti menggunakan ukuran islam dan pedoman Rasullullah s.a.w dalam membuat pilihan agar ia bertepatan sebagaimana yang disarankan,.selaen daripada kecantikan,kite mengambil pertimbangan tentang akhlak,ilmu,harta,dan keturunan,.. Alamak,macam ustazah la plak aq ni,..hehe2,.


1)KECANTIKAN
Erm,lelaki ade ke cantik,tak la,..macam pelik je,..hehe2
Maksudnye ade rupelah.Mestilah hensem,macho,kacak tapi bagi aq la,sedap mata memandang pon dah cukup,..
Bahaye gak kalu lelaki hensem sangat,nanti tak pasal-pasal kene kebas plak,..
Tapi aq pernah dengar,MOSTLY lelaki hensem ni playboy dan gay??yeke??,aq tak kaji habisla plak,..




        ~Lelaki cantik???(gambar hiasan semata-mata,ok)


2)AGAMA
MESTILAH agama Islam kalu perempuannye agama Islam,ye tak?
Maksudnye,solat waktunye cukup(menunaikan rukun Islam perfect),menunaikan segala perintah Allah dan meninggalkan segala laranganNYA,..

3)AKHLAK
Ni,mestilah perfect,yelah,..baik,sopan-santun,jujur setiap perbuatannye,paling penting rajin,,..
Sebab kenelah rajin cari nafkah bila dah kahwin nanti,ye tak?tanggungjawab wajib lelaki tu,...




4)ILMU
Elemen ni pon amatlah penting,kalu takde ilmu,sape nak tolong panjat,betulkan lampu umah yang rosak?jadi techinician betulkan radio or barang elektrik yang rosak?ajar anak bini ajaran agama Islam?bagi tazkirah?betulkan kesalahan bini?dan laen-laen,..


5)HARTA
Ni bukan sebab perempuan materialistik tapi menjage masa depan,..tipulah,perempuan zaman sekarang tak tengok harta,..
Kalu aq,aq pilih lelaki yang berkerjaya superb,sebab??menjamin masa depan,..harge barang-barang umah sekarang pon dah naek,..(gatal la plak nak kawin,hehe2,..)
kalo korang bace novel la,tajuknye:Manisnya cinta,penulis dia anis ayuni,..
Dalam cerita tu, perempuan tu tak penting pentingkan 5 Cs stands for credit card,cash,career,car condominium,..
Erm,yang itu aq no komenlah sebab sekurang-kurangnye lelaki tu mesti ade kerjaya tetapla...kan?kan?kan?Abih tu takkan nak bagi anak bini makan pasirkan kalu takde duet?? (aq tanye perempuan jela).





                                                                                 
    ~Banyak harta pun best gak:),PEREMPUAN kan ade 9 nafsu,mesti macam-macam nak kan?



6)KETURUNAN
Ni pon penting gak,.keturunan baek-baek kene pilih,..yelah,kalu perempuan ade penyakit keturunan macam buta warna,(pembawa atau dikenali carrier),takkan perempuan tu nak pilih lelaki yang merupakan pembawa pada penyakit tu,tak pasal-pasal genetik anak-anak korang ade yang menghidap penyakit tu,.(ye kot, aq tak minat sangat la subjek biologi ni,)~hee,..


ELEMEN-ELEMEN LAEN~


 ~Lelaki yang tidak merokok~





~Fuh,..banyak tu elemen yang berbahaya dalam benda sebatang ni,kagum la plak,hee,..


LElaki kan bagi alasan,merokok sebab nak tunjuk kemachoan dorang??                                                             Ni,bagi aq la,...aq tengok dulu,bibir dia hitam ke tak?SEBAB???,
(a)kesian anak-anak aq nanti ,kene sedut asap berasid tu,..
(b)membazir duet,setiap ari berape kotak rokok nak kene beli sebab dah ketagih,ade nikotin la katekan,..
(c)umur laki aq tak panJang,..~hehe2
(d)PENYEDUT ASAP ROKOK lebih berbahaye daripada orang yang merokok,..
Persoalannye,ade ke perempuan suke lelaki yang merokok padahal dah sah-sah mendatang bahaye?tu yang aq pelik bagi lelaki nak tunjuk sangat macho dorang,..


 ~Lelaki yang bertanggungjawab kepada ibu bapanye~


Lelaki yang bertanggungjawab pada ibu bapenye mestilah bertanggungjawab pada keluargeny kelak,..




~Lelaki yang kemas dan mementingkan kebersihan~

Ni pon penting gak,takkan nak pilih lelaki yang selekahkan penampilannye sedangkan nak interview kerja pon kene berpakaian kemas ni kan plak nak jadikan pasangan hidup ye tak??
Pasal bersih,korang pon tau ,Islam mementingkan kebersihan,..
"Annazofatun minal iman"~kebersihan itu daripada iman,..


 ~Lelaki yang romantik~


Ni sampingan je,kaio pilih lelaki yang suke mengayat,payah gak,..kang tak pasal-pasal orang laen terpikat plak,..


Tu jela yang ade dalam kepala otak aq ni sekarang,..


P/S   
                                                                                                                                                           LELAKI -korang persiapkan la diri korang dulu sebelum nak mengorat anak dara                                orang untuk jadikan sebagai pasangan hidup, macam penuhkan poketke,..:)


PEREMPUAN -pendapat aq ni tak meliputi semua orang,korang bagi la pendapat dan ciri-ciri   lelaki yang korang suke kat bahagian komen ea:)     














16 comments:

syairahmohdanuar said...

semua betol.haha xD

eh geli lah pula tengok maknyah atas sana :D

izAh d' Carrie juNior said...

btol la..yg hnsem slalu gay xD

eawiz said...

wah ..

Nulia said...

eh , tiga perempuan+lelaki salah seorang mcm sya kenal ..adakah yg paling hujung ke kanan adalah pelakon yg pegang wtk ustaz amirul????? apa ntah nama betul , x ingt ...huhuhu

miss flora said...

stuju!!ehe..

lavenderlover said...

suke lelaki yg romantik tp taw jg ati org tua,hormat & syg dr ini seadanya..
>_<
nice entry!

aza shafiza said...

sokong sesangat la!

meh tengok entri yg pernah sy buat tntg lelaki ni-
http://azashafizapunya.blogspot.com/2011/03/10-lelaki-pilihan-terbaik.html

Ikhwan Addin said...

salam dan hai. teguran skit psal bahagian keturunan. Kita hendaklah memilih keturunan yang baik2. Tidak salah kalau kita nak kawen dengan orang buta warna, malah lebih baek jika niat kita hendak menolongnya. Satu lagi, kalau keturunan kita x da penyakit mata, tetapi pasangan kita mempunyai penyakit mata, maka kemungkinan anak kita mewarisi penyakit tersebut adalah sangat2 tipis. (Biology tingkatan Lima dan Matrikulasi)

keturunan yang baik bermaksud dalam keturunannya x da perompak, perogol n etc. bukannya sesuatu yang telah ditetapkan oleh Allah seperti penyakit. Harap maklum.

nur lia said...

syairahmohdanuar:thanx,hehe2,..geli;)

izah:yeke?pernah dengar kawan2 cakap,tak tau la betul,.

Nulia:oh,gambar tu amek dari google,tak kenal la plak:)

missflora: :)

lavenderlover: thanx,:)

aza shafiza:thanx

ikhwan addin:thanx,saudara,..haha,bab biology aq ni lemah la sangat,yup,..keturunan baek2:) sebenarnye:)

h A n Y S said...

no.2 tu is the prior criteria~kan~?
;D

nur lia said...

hANYS:ikut hadis macam nie: pilihlah krn hartenye,,dan kecantikannye..dan keturunannye,,dan agame nye,,maka pilihlah yg beragama,,nescaya kamu bahagia..kirenye yang prior adalah agamanye:)

Mohd Ridhuan said...

hope...
dapat yang isteri yang serasi ngan fitrah ni..

HaDi said...

Boikot org yg merokok..
jgn kawen dgn dorg...
Baru dorg tahu padahnya...=D

nur lia said...

Mohd Ridhuan: tq kerana mmbace entry aq,..yup,berdoalah supaye mndpat jodoh yang baek:)

HaDi:thanx kerana sudi membace,..
yup,boikot orang merokok ni,..hehe3:)

Ainn Hazwany said...

wahhh.. seronok dapat pasangan yang sempurna kannn..
yang paling penting hubungan dia dengan ALLAH dengan TAK MEROKOK !!!
Siapa hisap rokok jom kita reject awal awal.. ;)

nur lia said...

thanx bace:).yup,bersyukur sangat kalu dapat perfect dan reject je orang yang merokok,..banyk2 berdoa mendpt jodoh yang baek:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...