Thursday, March 31, 2011

lelaki oh lelaki...

Sebut pasal lelaki,ape yang korang rase(tanye perempuan je),huhu2,..
sape kate lelaki amat melecehkan?angkat tangan!!!
adoi,aq mesti kene ceramah free2 daripada kawan-kawan kalu aq cakap yang lelaki memang melecehkan,..
aq jela bukan korang,..
aq ingat lagi,time kat hostel dulu,kawan2 aq dulu suke cite pasal lelaki,....
Aigoo,..mmg banyak pot pet dorang,..si polan tu ensem ,si mamat tu suke si minah ni ,si abu ni le,n mcm2 lagi, macam wat usrah le,...Ceh,aq yang bajet-bajet alim,tegur le dorang,tak elok,..tetibe dorang tanye soalan2 membunuh kat aq,kene hentam banyak plak tu,..macam,....
'wei,ko anti leleki ea?'
'ko x de perasaan ke?
'or ko ni lesbian ea?
aiseh,kalo korang nak jawab ape??aq ngan malasnye jawab,
'tak,semua bukan.Entah aq pon tak tau',.haha2
Dorang apelagi,memang malas nak tanye,..mane taknye,sepuluh patah dorang tanye, satu patah aq jawab(perumpamaan jela)

Lagi satu,tak pelik ke kalo seorang perempuan menangis sebab kene tinggal oleh pakwe die?
ni,memang aq geleng kepale abes,buat bazir air mate je,..aishh,..(sori kalu ade yang terasa)
Pernah satu hari tu,wan aq(nenek) pernah membebel kat aq,,..
'Ape nak jadi budak2 sekarang ni,dah pandai bercintan-cintan ni,.Basuh kencing dan berak pon belum tentu bersih'(bagi aq la ,maksudnye:kite masih baru dalam tanggungan ibu bapa,umur setaun jagung dah pandai bercintan-cintan),
fuyoo,..memang kagum giler ngan perumpamaan tu,terase terlalu pedas kott..aq gelak2 je ape yang wan aq cakap,..tak geleng tak angguk,kang tak pasal2 sepupu aq yang laen terase plak,..

Berbalik-balik pada citer tadi,baek titiskan air mata untuk Allah yang esa,..tentu TAK BAZIR AIR MATA,..
Teringat aq usrah kat sekolah agame dulu,..bangunlah malam titiskanlah air mata kite untuk Allah,menangisi dosa2 kite kepadANya,insyaAllah hati kita akan tenang,marilah kawan2,jom lakukannya,..


sujudlah dengan penuh tawadduk


Tak pon,bazirkan air mata untuk emak dan ayah sebab bersusah payah melahirkan kite,..:-)

Dulu,aq kire aktif gak 'berpasbuk',,..first2 tu,aq approve jela,lelaki yang add aq even tak kenal,.pastu aq stat ignore plak,....mane taknye,ari tu,ade sorang mamat ni(bukan mamat ni sorang je) aq x kenal pon,tetibe bg komen kat gambar aq,aq layan jela,aish,salah aq gak,letak gambar tu sebagai profile picture,..pastu tetiba die tegur aq kat chatbox,aq apelagi terus offline chatbox,.padahal bukan kenal pon,dah sibuk2,minta no handphone....
Lelaki ni makin dilayan,aish,..leceh la,bg aq..(sori para lelaki ea),...

Aishh,.kawan2 aq pernah cakap kat aq,orang yang tak pernah kapel,ketinggalan zaman,yeke???
Aigoo,..aq bangge je tak penah kapel sebab:-

1) suci lagi sebab bebas dari berjumpe selalu la,mesej kate2 manis la,bukan stail aq le benda2 ni,..
2) bil handset takkan melambung tinggi,..
3) bebas berkawan ngan mane2 laki kot,..
4) boley usha lelaki2 ensem yang laen,.(gurau je)
5) cemburu2 dan pujuk memujuk,geli kot,..
6) zina hati mesti berlaku punyer,.
7) kalo dah jodoh,takkan ke mane punye(banyakkan doa dapat teman hidup yang baek)
8) husband kelak mesti cemburu sebab kite dah pernah kapel,die x pernah(andaian)
 9) insyaAllah,perempuan yang baek untuk lelaki yang baek dan sebaleknye,..
10)elakkan maksiat dan fitnah,..


Aq kagum dan suke sesangat jugak la citer novel 'versus',hlovate,..korang dah pernah bace?                 mane2 yang suke bace novel tentunye  dah bace citer 2 kan?
Untuk sesiape yang belom bace,aq syorkan,huhu2,..klimaks citer tu,bile perempuan tu,Minn Edina terus putuskan persahabatan mereka,sebab perempuan tu rase tak layak bergandingan lelaki tu,Ashraff Omar sebab ??....Lelaki tu terlalu berubah menjadi baek dan soleh,..  
Bagi kefahaman aq ,versus dalam cerita novel ni,,menunujukkan perubahan ketara Ashraff Omar daripada budak yang tidak pernah solat,suke melapak,clubbing .....kepada perubahan yang terlalu baek,...
Itu yang aq dapat simpulkan dari novel ni,,kang tak best plak,bagi korang yang belom  membaca novel ni.,..
Opss,..rase macam dah lame je aq tulis ,k ar,..selamat membace:)




12 comments:

amalin shafirah said...

ada benarnya~~
sukun2!heheh..
slmt berblogging;)

umu6point said...

Assalamualaikum lia :)

owhh..baru mula berblog ye? teruskan dengan perkongsian2 yang bermanfaat yee.. emm..lelaki melecehkan? x lah..hihii..

abah, suami dan adik beradik lelaki akak rasanya tidaklah bersifat melecehkan. Cuma kita sebagai perempuan harus elakkan diri dari menjadi fitnah lelaki..kan?

auramurni said...

assalam..
trime ksih ats perkongsiaannya,tetapi tnpa lelaki siapalah kita,begitulah sebaliknya..
Allah sudah menciptakan kita utk saling melengkapi..xgitu..? hehe
=))

mira said...

Tak semua wanita menangis sebab lelaki hehe. :)
Bergantung pada niat dan iman kita.
muga kita dipelihara dari zina dn mksiat. ;)

Nur Rejai Salmah said...

Bercouple tidak salah asalkan pandai menjaga batas pergaulan dan mengikut syariat Islam. Lebih baik berkawan dulu dalam hubungan sebab itu akan membuatkan kita mengenali hati budi masing2. Sebab lelaki sekarang sangat merbahaya.

nur lia said...

amalin syafirah:syukran,selamat berblogging gak:)

nur lia said...

umu6point:walaikumussalam w.b.t,..terime kasih,kak.owh,hehe2,lia maksudkan selaen daripada ayah,suami dan adk2 llaki,(lelaki ajnabi:))insyaAllah,terima kasih ats nasiht akaq:)

nur lia said...

auramurni:sedap name 2,thanx,..btui2,saling melengkapi,..apepon jage perbatasan llaki dan perempoan mesti diutamakan:)

nur lia said...

mira:terima kasih,hehe2,..tak smua perempuan menangis kerana llaki tapi mejoritinye kecewa dsebabkan bende2 kecil ni,tngktkn iman,insyaAllah,..

nur lia said...

Nur Rejai salmah: terima kasih ats kmen,..bagi aq kapel tak salah,mksudnye dari segi,tidak berdua
-duaan,bermsej2 slalu,berkate2 manis,sbab ia akan mnyebabkan kite lalai drpdNya ...berkawan dengan berkapel laen dari segi takrifnye(maaf,pendapat je:))

Hatim said...

aduh!!!
atas muka kena....
sy lelaki,sy x pernah menegur mana2 pompuan...skit tuh sudah la

nice blog,teruskan usaha anda,haha...

nur lia said...

Hatim:hehe,alamak..sori~
thanx,..u too..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...