Wednesday, April 20, 2011

Pentingnya ilmu,..



 Assalamualaikum,..


Kalu korang bace tajuk entry aq kali ni,mesti korang kate,...ala,macam karangan buat penulisan,.memang popular soalan spm n pmrkan? Haha2,memang pon,..tapi kali ni, aq bukan nak bagi isi untuk buat karangan,..sekadar nak berkongsi pengalaman,...


Kedudukan rumah aq dalam kampung,senang cakap,aq ni orang kampung la,..bagi sesiape yang duduk bandar,meh,,..aq cerita sesuatu.


Macam biase,semua dah tau,macam cerita drama melayu tu...mulut orang kampung memang tak boleh ditutup.Apalagi,bile tersebar cerita-cerita panas...hot,dalam sekelip mata,berita cepat tersebar.


Time tu ,peristiwa aq lepas dapat result spm.,dah lame dah time tu berlalu.. Erm, result spm aq tak sebaek mane,aq kire ranking kedua result ok kat kampung aq,ranking pertama lelaki,dapat 9a .So, result spm yang same batch ngan aq tu akan tersebar dalam kampung aq tu,..Anak si polan dapat tu,spm anak minah tu macam ni ni,memang tersebar abes,..


mencari ilmu,..


Satu hari,jiran rumah aq datang rumah.Memandangkan result spm aq ok,die minta aq mengajar anak die tuisyen ngan aq.Agak terkejutla...yelah,time tu just mengganggur kat rumah sementara tunggu upu.Mane pernah jadi guru bertauliah,pernah ajar kawan-kawan adela..


Dia cakap ngan aq die akan bayar je berape aq nak. So,aq ambil je tawaran tu memandangkan niat aq untuk membantu budak kampung aq jugak.


Dan pernah jugak,kawan mak aq datang rumah,.Time tu, mak aq tengah kerja,...Aq tengah sidai baju time die datang.


"Kaq long,meh sini." Kawan mak aq tu membahasekan aq kak long.Aq pon datang kearahnye.Aq ingat ape je die tanye,rupa-rupanye...


"Kaq long,mak cik nak tanye.Ape tips kaq long belajar?Mak cik teringin la dapat anak mak cik dapat pekse bagus-bagus mcam kaq long.Aq,terkedu,tak tau nak jawab ape..


"Kene ade inisiatif diri untuk majukan diri,rajin belajar kot".Aq menjawab.(sebenarnye aq tak tahu nak jawab ape).


Aq jawab macam tu sebab aq teringat pesan mak aq,

"Kaq,kite takde harta dunia macam orang laen,terpulang kepada akaq sama ade nak belajar atau tak".Yup,kata-kata tu jadi pedoman aq sejak ayah aq meninggal dunia time aq berumur 11 tahun,..


jangan melawan kata-kata mak ea:)


Ehmm,kesimpulannye,kalu kite ade ilmu tak kire ilmu dunia atau ilmu akhirat,orang akan hormat n sanjung kite walau kite takde harta dunia.Time tu,baru aq sedar betapa pentingnya ilmu!!

14 comments:

AdaApe..? said...

btul3...ilmu lah segalanya..
:)

nice entri..

NURUL IZRA said...

yerp..setuju...pernh jugak alami setuasi mcm tuh kt kampoung..hihi..:)
ilmu itu mmg penting dr segalanya..

deDetz said...

saya setuju!! ilmu tu sangat penting dan ia boleh mengubah kehidupan kita =)

Adi Zhaf said...

penting2 mmg sangat penting =)

:: Average ::

auramurni said...

Assalam..
Awal,bgus2!! btl tuh!! terharu kot bace..hehe =)

aDda said...

bila xda ilmu kita akan mudah ditipu...

cantekk said...

tu la, saya dulu blaja memain..sonok sgt kan...

skang ni igt nk improve la, blaja balik, dgn lebey pandai..

アヌム ちゃん~~ said...

Salam.bw here^^ nice blog :)
Feel free to visit me @ frommetoyou~
:)

Black_roses92 said...

betul2..ilmu tu penting.. kn?? untuk dapat ilmu yg diberkati smua, mst la hormat org yg mmberi ilmu. :)

nur lia said...

adaape: setuju jgak:)

nurul izra: hehe2,kmpng biase la macam tu,same situasi ngan drama melayu:)

dedetz:yup,dari ilmu,kite dapat pkerjaan,dari pekerjaan kite dpt duet,ubah ekonomi keluarga n kehidupan:)

nur lia said...

adi zhaf:me too,same opinion with u:)

auramurni:thanx,my dear,based on experience,...semoga berjaye dalam hidup dan dapat capai cita2 yang diidamkan:)

adda: betul2,setuju!

nur lia said...

cantek: yup,ilmu boley ditimba,macam pepatah tuntutlah ilmu hingga ke liang lahad.

bahase jepun: thanx:)

black_roses92: setuju3!

NAY said...

yeah..betul sekali..ada ilmu idup lg bererti..hee :)

nur lia said...

Nay:haha,same opinion with u :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...