Tuesday, May 3, 2011

Khas buat perempuan je,lelaki jangan baca!!!

Assalamualaikum,..


First sekali ,macam entry aq sebelum ni,aq ada cerita yang kat sekolah aq dulu,tiap-tiap ari jumaat ada tazkirah.Yup,memandangkan kiteorang semua perempuan tiap-tiap time tu,tazkirah kiteorang banyak berkisar tentang perempuan...


Almaklum,syaitan-syaitan time tengah hari,lepas balik sekolah plak, banyak menggoda,selalu celakkan mata aq,..




video




So,bagi menghilangkan ngantuk,aq pon tulis semua tazkirah yang ustazah bagi kat buku bile tazkirah ari jumaat tu.Dan mase aq cuti sem,terjumpa la balek buku tu even dah lame..


Aq,nak berkongsi pasal suara perempuan.Macam yang semua maklum,suara perempuan adalah aurat.


suara-suara...


Tapi time tazkirah tu ,ustazah aq kate suara perempuan tak aurat selagi tidak menimbulkan fitnah.
DAN...percakapan dengan ajnabi(lelaki yang bukan muhrim) itu memang penting..Dalil berikut menunjukkan tentang suara perempuan,


1)Para isteri Nabi Muhammad saw pernah bercakap-cakap dengan para sahabat Rasullullah dan mereka belajar hukum-hakam agama daripadanya.


2)Pada suatu ketika Umar bin Khattab r.a hendak menentukan jumlah mahar.Tetapi ditolak oleh seorang wanita dari sudut masjid sambil membaca firman Allah,


"Dan jika kamu ingin mengganti isterimu dengan isteri yang lain,sedangkan kamu telah memberikan kepada seorang di antara mereka harta yang banyak, maka janganlah kamu mengambil kembali daripadanya sedikit pun". (An-nisa' : 20)


Umar tidak membantah wanita tersebut ,begitu pula para sahabat yang lain.


3)Ketika terjadinya perselisihan antara Abu Bakar r.a denagan Fatimah Az-Zahra',Fatimah pergi menemui Abu Bakar yang ketika itu telah menjadi khalifah.Fatimah berbicara sewajarnya mengenai hal yang dianggap menjadi haknya.Dan terjadilah perdebatan tersebut.


So,kesimpulannya suara perempuan tidak selama berada dalam batas-batas percakapan biasa dan tidak ada nada-nada suara rendah (tidak merayu dan mendayu-dayu).


Tapi,jangan salah faham plak,hukum nyanyian untak ajnabi adalah haram menurut syara'..


AISH,ni mesti ada lelaki yang baca.Kan dah tulis kat title tu.....ok,dimaafkan :)

Syukran..

15 comments:

dwaty said...

nice info

fyna said...

gud entry..
;)

♕ qeen ♛ said...

thanx 4 sharing :)
yeah. suara perempuan tuu aurat. tapi makin ramai artis perempuan. hurmmmm

Jul Rahman @ JR said...

ramai yg tau tapi ramai jugak yg buat2 tak tau, kan Lia... bagus entri nih..

faten suhaida said...

peringatan yg bagus!
salam ukhuwah =)

Red said...

haha.. iyo lah :)

menusuk hati said...

ish2...tak tersebarlah ilmu kalau lelaki macam pakcik tak membacanya.timaksh ye adik perempuan.nice info!

SyAE SyEa said...

thnks ssgt..
info yg brgne :)

Pembawa_Wacana said...

tak bace..tak bace...:)

i am S!L4H.. said...

bru dgr psl ni kat radio aritu. =)

ain dzaya said...

haha..alamakk da kantoi suda!!!tapi abang baca...sori ea..:)

cekodok said...

betol3x....

nur lia said...

dwaty: thanx:)

fyna: thanx:)

qeen: haha2,yang pasal artis perempuan tu no komen la,sedangkan baju yang dorang pon memang tak cukup kain,dedah badan,dah lagi aurat...ni apalagi suara,right?

nur lia said...

jul rahman: aah,betul..setuju!kalau kat sekolah agama dulu,nasyid pon perempuan takde yang nyanyi,tu semua nak jaga aurat perempuan,..

menusuk hati:hehe2,ha..kantoi.apepon entry ni boleh dibaca oleh perempuan or lelaki,khasnya buat perempuan,..terima kasih,pak cik.

syae syea:welcome and thanx:)

nur lia said...

pembawa wacana: hehe2,kantoi:)

i am silah: owh,ea...tak tahu la plak.ikim ea?dah lame tak dengar radio:)

ain dzaya: huhu,kantoi.baca je,buat tambah pengetahuan,no hal:)

cekodok: thanx:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...