Tuesday, May 10, 2011

PrO dan KOntra kehidupan di tangan korang...



Assalamualaikum,..


Firstly,aq nak ucapkan tahniah kat adik-adik (student spm 2010)yang mendapat tawaran tawaran u,gi oversea,matrix n banyak lagi.Korang yang masuk u and matrix akan masuk bulan 5 ni,bagi uia,bulan 6 ni..ganbatte,aq ucapkan!


Buat mereka yang tidak berjaya,jangan putus asa.Even pilihan terakhir korang adalah form 6,jangan bersedih sebab di mana pon korang belajar,kejayaaan adalah di tangan korang,korang yang tentukan,...usaha+doa+tawakkal,..


Jom main teka-teki..senang je,
'Apa pendapat korang ,kehidupan di u atau di alam persekolahan...mana lagi best?


alam persekolahan




Well,sebenarnya time aq form5,memang tak sabar-sabar nak abes sekolah,..
Pendapat kawan-kawan aq macam...


"Tak sabar nak abes sekolah,nak masuk u,pakai mekap,tudung lilit,bebas"(perempuan)
"Ish,masuk u nanti boleh fashion rambut,bukan peraturan sekolah dah"(lelaki)


Aq pernah masuk tiga jenis persekolahan sampai form 5,sam(sekolah agama separuh kerajaan),smka(sekolah agama sepenuhnya kerajaan),dan akhir sekali,mrsm..
Yup,lepas masuk u..baru aq tau,Terus-terang aq katakan,yang aq rindu sangat-sangat alam persekolahan..SEBAB..


1)Seronok buat nakal..


Sapa yang tak suka buat jahat or nakal(bahasa sopan sikit)?
Bagi mereka yang duduk hostel,mesti tahu punya macam..,Ponteng usrah,takutkan kawan-kawan dengan cerita seram,fly,maen burger,..
Kalau lelaki lagi kreatif,patahkan palang loker dan maen pedang-pedang macam cerita Ultraman tu..




video
contoh "fly"




Contoh burger bagi mereka yang tak tau..


video
buat kat kat sekolah je:,sebab anak orang bukan adik korang..




Terus-terang aq katakan,kat sekolah...korang akan rasakan yang guru-guru sayang kat korang..
so,dorang akan pastikan yang korang tak buat masalah disiplin,kawal dan bantu student mereka yang bermasalah dalam pelajaran,bagi teguran..


TAPI,KALAU KAT U..


Semua benda ni,korang  dah tak maen dah,dah matang katakan...
Semua benda yang korang buat(baik mahupun jahat),tak sapa yang tegur,..hal sendiri-sendiri.
Lecturer pon takde masa nak tegur korang,ponteng kelas ke,faham ke,yang pasti dorang nak habiskan syllibus yang dorang ajar..
So,bagi sapa nak lecturer kenal korang,kena tonjolkan diri,datang pejabat dorang,tanya soalan-soalan yang dorang ajar,..(itu pon,kalau dorang tak sibuk)




2) Friendship yang kuat,..


Truly,bila korang buat nakal.masing-masing back up kesalahan kawan-kawan korang.
Beri macam-macam alasan kat cikgu,si polan ni tak datang sebab...
So,kawan ngan budak jahat pon kurang terpengaruh,sebab ada cikgu kawal..
Takutkan kawan-kawan,buat aktiviti seram, jugak buat korang rapat sangat-sangat,bantu kawan korang yang ada dalam masalah pelajaran,..


video
aksi seram hostel






KALAU KAT U,


elemen ni,amat penting kat korang,...PILIH KAWAN YANG BAIK
Sebab,dah takde sapa nak kawal korang dah.,ibu bapa korang pon tak tahu kegiatan korang.
Berdasarkan pengalaman aq la,
sorang minah ni time aq jumpe first sem dulu,baek je,tudung tutup dada,tapi lepas sem dua je,tup-tup..tudung dah tak tutup kepala,baju pon dah stat ketat sebab,geng-geng dia pon macam tu..SEE...
Tapi tak dinafikan,ada gak... daripada freehair kepada pakai tudung,aq pon tengok geng-geng dia,owh..patut,geng-geng usrah...


3)Ajar diri berdikari


Yang ni aq banyak dapat dari sekolah agama,kurang sikit kat mrsm sebab kat mrsm agak mewah sikit..
YUP,pernah angkut air dari kolah,naek tingkat dua dan mandi kat toilet,sebab toilet time tu kering kontang,takde air..
Bangun pon terpaksa awal pagi dalam kul 4 pagi semata-mata takut air takde..
Kalau lelaki,aq rasa, tak mandi kott,sebab dorang agak simple,perempuan complicated sikit :)
Makan pon,ikan tonkol je selalu(ajar aq bersyukur sebenarnya)




sekolah kat smka dulu..




KALAU KAT U,


Sikap berdikari tu sebenarnya dari pengalaman korang time sekolah..
So,korang takkan rasa homesick or nak selalu balek semata-mata...
Pasal belanja makan pulak,korang akan rasa pening sikit sebab semua tu guna duit sendiri.So,sapa-sapa yang terbiasa boros,korang akan semput kalau takde duit.Kalau kat hostel time sekolah dulu,turun je makan..
Aq pon sendiri pernah kongsi makan dengan roomate,hihi :)


4)HIdup tak mementingkan diri.


Based experience aq la,kat sekolah tak mementingkan diri..
Belajar sama-sama,kongsi masalah sama-sama,percaya mempercayai....
Sebab time tu,muda lagi,baru keluar dari kelompok family,baik-baik lagi.


KALAU KAT U,


First-first daftar masuk u,mak cik aq (seorang lecturer)  beri nasihat,


"kena pentingkan diri sikit kat u,jangan ikut orang"


YUP,mula-mula terkejut jugak time mak cik aq bagi pesanan time tu,sebab kat u nanti korang akan jumpa macam -macam ragam,seperti pegi kelas lambat sebab tunggu kawan,so akan merugikan korang...
Sikap percaya-mempercayai jugak tak boleh 100%,kalau tak caya..
Taip dramacrazy,cari cerita liar game,ada season 1,season 2,dan final ...itulah lumrah alam sebenarnya..


So,kesimpulannya.,kehidupan di sekolah mahupun di u ada pro dan kontra nyer,..bagi nak rasa bebas akan rasa betapa bestnyer kehidupan u :)
Pilihan di tangan korang untuk menjadi dan mengubah diri kepada yang terbaik...








syukran..

21 comments:

deDetz said...

saya pun rindu sekolah menengah..huhu
tak lama lagi nak masuk U pulak..
adoyaii~

nub said...

hhehe. betoi semua kata2 hang. zaman sekolah mmg lagi syiokk dari zaman u.
dan nanti zaman kerja jauh lagi tak syiokk dari zaman u...

makin matang sbanaqnya makin x bes,,tapi tu lah.. kena jugak hadap... =)

amalin shafirah said...

erkkk~ debarnye nak masuk u..

hrm,skrg xmsuk u pon da rindu zaman skola2..yup,i'll remember this post~

cikida said...

arghhhh,indunye jaman cekola tuh..(tibe2 pelat tadika) uhnoooo,,nak jumpe kawan2 blik la cmni..huhu..

auramurni said...

awal..btul 2..
bez entri nie.. =)

Norfidayu said...

miss school moment damn much..!!!!

Mizz ErMa said...

betul3..bila da keje, rindu kenangan masa kat skola n ipt dulu..>.<

cantekk said...

rindu la sekolah,, sbb nak blaja balik sungguh2, tanak maen2 mcm dlu..
tanak cabut ostel lg,, kua mlm panjat pagar dan sebagainye ;-D

nur lia said...

dedetz: owh,gud luck dlm menempuh alam yang baru:)

nub: yup,itu yang sebenrnya aq nak sampaikn jugak,..semakin umur bertambh sebenarny makin x best sebab mkin bertmbh msalah hidp...

amalin shafirah: thanx,so..gud luck untk survive bila dah msuk alam u:)

nur lia said...

cikida: yup,me too:)

auramurni: thanx:)

norfidayu: me too:)

CikSyazwaniAziz said...

rindu skolah jugak.. betul, pengalaman kat skolah sgt best...

Si KuCar KaciR said...

rindu sekolah menengah. sedih sebab tnggl. bnyk kenangan kot.T_T

nur lia said...

ciksyazwaniaziz: yup,me too,sependapat:)

si kucar kucir:me too,alam persekolahn paling terindah sebenarnye,masalah pon mkin banyak bila umur dah bertambah,..

wife's sam said...

next year da abes skola . hurrmmm . rindu nyee :) ekceli . entry yg menarik :)

Mohd Ridhuan said...

rindu time sekolah...hehhehehhe
rindu jd budak nerd,,,,
hahahhaa

nur lia said...

wife's sam: next year dah abes skola?anyway,selamt menmbh umur untk msuk ke alam u:)


mohd ridhuan: budak nerd?omg,mesti x pernh pnteng usrah,fly,n buat bende jaht2 ni:)

pinqy taraturuu said...

rindu zaman sekolah~
rase nak ulang plak.,..
huhu takot nak dewasa~
:)

miRa'e said...

betul3!
rindu zaman sekolah ..

nur lia said...

pinqy taraturuu: kecut jugak umur dah makin tua...haha~ulang tahun pon mane boley ,kalu ada alat doraemon,bley x?he~

mira'e:me too,aish,x nak tua...

Opah Kentang said...

sek ke U ke same je..
tapi kenangan duk hostel mase sek dulu memang syiokkkkkkkk ..hehehe

nur lia said...

haha~setuju!syiokkkkkkkkkkkk kotttt..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...