Friday, May 6, 2011

Uji tahap pengetahuan sejarah korang,..

Assalamualaikum,..

Masih ingat lagi tak korang pasal Sejarah peringkat spm..
Aq ambil spm kat mrsm utara dulu-dulu selepas ambil pmr kat smka,ada la belajar sikit-sikit bahasa utara macam hangpa,depa,ayaq,cabai,biaq,ketegaq,loq laq,capoi,chayaq,melahaq...
Ecece,aq try-try la cakap bahasa utara kat dorang...
Tiba-tiba, kawan-kawan(orang utara) gelak-gelak dan dorang sound bahasa kl kott,..


"Woi,jangan cakap lagi la,merosakkan bahasa negeri aq,pelik betul aq dengar"


Aq pelik jugak la,apa yang dorang rase pelik bahasa tuturan aq...aq pon tak tahu..
Dah,lupakan bahasa utara,aq cakap bahasa Selangor..senang takde loghat-loghat,semua tahu,..
Sori orang utara( pinjam bahasa korang dalam blog ni jap),
Sebenarnya aq nak cerita pasal Sejarah...


Haha2,terus terang aq katakan yang aq tak minat SEJARAH..
Kalau dibandingkan dengan subjek biologi,kimia dan fizik,aq lagi refer tiga-tiga subjek ni berbanding SEJARAH..
Suka hati korang la nak kata aq takde semangat patriotik,..
Memang tabik spring kat korang yang minat sejarah..


Even dah lama aq tinggalkan sejarah masa mrsm dulu,TAPI bila aq tengokkan video kat bawah ni,baru aq teringat balik..dan tertanya-tanya,


Zaman paleotik,mesolitik dan sewaktu dengannya tak wujud??
Siape dalang semua ni?
Wujudnya zaman renaissance,gelap,reformation??
Perikatan antara Yahudi dan kristian?



Siapa yang faham pasal video ni,korang terangkan kat aq tentang pakatan yahudi dan kristian tu..
Aq tak berapa faham sangat la,almaklum pengetahuan sejarah aq takat spm pun dah lupa..hehe2.
Agaknya system nervous aq dah terganggu kat kepala,putus fius tahap tak ingat :)



Korang tengok dan terangkan kat aq k,..
video ni aq terpaksa delete lepas ni,memandangkan ianya berat :)



xie xie

6 comments:

misyamissyou said...

ohh..dah tgk dh vid tu lame dulu..kalau secara logiknya dan ikut islam..manusia pertama nabi adam, mana ade duduk dlm gua pe semua tu..rasenye dlm vid tu dh terangkan..malas la plak nk terang..hehe :P

auramurni said...

wassalam..tp rasanya nabi adam dulu mmg ddk dlm gua..
tetapi dh pndai bercucuk tnam dn menternak..
xdelah ckp pn xtaw cm haiwan..ishhh..
kt Quran pn dh trg2 Allah s.w.t ajr nabi adam nme2 bnda dn segala keprluannya..

Mr.Thinker@Ali said...

singgah sini ngomel2. Hmm. X mau kata tntg zaman pra sejarah. nk ngomel tntg Perikatan Yahudi dan Kristian boleh? Haa. Kalau x silap, seorang muslim boleh berkawan dengan seorang Yahudi ataupun seorang Kristian. Kita boleh pilih antara doa bangsa agama ini. Tiada masalah. Kemudian, kita dilarang sama sekali berkawan dengan antara mereka yang bersahabat. Ok, penerangan; nk kawan dgn yahudi boleh. tp pastikan dia tidak berkawan dgn kristian. dan perkara sebaliknya jika kita ingin berkawan dgn seorang kristian. sbb munasababnya: sepanjang sejarah antara yahudi dan nasrani, mereka adalah musuh ketat. tidak pernah berdamai antara mereka. suddenly, mereka bersahabat baik. sudah pasti mereke punya rencana tersirat. Owh, byk kena kaji tntg sejarah baru boleh faham. sorry, long comment I give for you. ^^

nur lia said...

misyamissyou: hehe2,yup,setuju sangat.rupe2nye time sejarah form5,banyak kene tipu la berkaitan tamadun manusia,..

nur lia said...

auramurni: ehm,betul tu.memang logik pon,zaman paleotik,mesolitik tu sebenarnya x wujud:)

nur lia said...

mr.thinker@Ali: thanx,atas penerangan kat atas.anyway,i'm really appreciate it:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...